Gebruikte autobanden

Soms is het een uitdaging om te beslissen of gebruikte banden wilt aanschaffen of niet, maar tweedehands banden kunnen nog steeds goed en effectief zijn waardoor je auto goed zal presteren. Gebruikte banden zijn minder duur in vergelijking met nieuwe, maar je zult wel wat kosten kwijt zijn aan de controles die moeten worden gedaan. Deze controles zijn belangrijk om je veiligheid te garanderen. Zelfs als banden er nieuw uitzien, blijven de risico's van het aanschaffen van gebruikte autobanden aanwezig. Versleten banden zijn niet alleen gevaarlijk, maar ze verslechteren ook de prestaties van je auto. Controle is dus altijd belangrijk, zelfs al lijken de banden nauwelijks gebruikt te zijn. 

De profieldiepte en het slijtagepatroon 

Bandenfabrikanten adviseren om in alle vier de hoeken hetzelfde model te gebruiken voor een optimale prestatie. Dit valt samen met de noodzaak om ervoor te zorgen dat de juiste bandenmaat wordt aangeschaft voor jouw auto. Kijk uit naar originele banden, vooral van auto's met een lage kilometerstand. Meet de profieldiepte van een band om te bepalen of de band een goede aanschaf is. Bedenk echter dat het rubber ook beschadigd kan zijn. Een diep profiel is dus geen garantie voor een goede aankoop. Een andere factor die mee moet spelen bij je keuze is het slijtagepatroon van de banden. Soms kan het zijn dat de ene band meer versleten is dan de ander of dat alleen een kant kant van de band is versleten. Ook is het belangrijk om de band te controleren op beginnende scheurtjes. Let daarnaast op de iconen die op de band staan, om erachter te komen voor welk seizoen ze geschikt zijn.   

Oude banden zijn een no-go 

Als de band voor gebruikte auto er nog als nieuw uitziet, controleer dan de datumcode van de DOT op de onderste zijwand van de band. De laatste vier cijfers geven de week en het jaar van fabricage aan die echt belangrijk zijn. Sommige autofabrikanten raden aan om na vijf jaar gebruik een band te verwijderen en veel bandenfabrikanten adviseren om een band van 10 jaar of ouder te verwijderen, ongeacht of het voertuig al dan niet werd gebruikt. Zelfs al ziet een band er nog goed uit, wanneer hij oud is, is het een onverstandige keuze. Door het controleren van gebruikte autobanden kan je de prestaties van jouw auto handhaven, maar nieuwe banden blijven nog steeds het beste aangezien ze garant staan voor kwaliteit en ze worden daarom sterk aanbevolen. Het is overigens van belang altijd alle banden tegelijk te vervangen, zelfs wanneer maar een band echt aan vervanging toe is. 

Bij Bandeninzamelingsbedrijf Van der Veen VOF kunt u terrecht voor autobanden.


Delen