Oliehandel

De oliehandel, vooral op het internationale platform, is altijd onderwerp van discussie geweest. Het is nu eenmaal het geval dat de wereldeconomie valt of staat met een goed draaiend handelsmechanisme. Daarbij kan het niet worden voorkomen dat vele politieke beslissingen gevoed worden door een belang in die (internationale) handel. Er wordt sinds enige tijd al gezocht naar vervangende brandstoffen. Daarbij komt naast de bovengenoemde argumenten dat de olie zelf natuurlijk een fossiele brandstof is. Er komt ooit een einde aan de oliewinning, of we het nu willen of niet. De kop in het zand steken voor deze ongemakkelijke waarheid is dus geen optie. Desondanks lijkt het me voor de huidige stand van zaken verstandig om de oliehandel te bespreken en dan wel hoe we met bepaalde inherente conflicterende of tegenstrijdige belangen moeten omgaan. De westerse beschaving siert zich door het handhaven van hoge morele standaarden die ongeacht hun context koste wat het kost moeten worden behouden. Althans, dat is natuurlijk het principiële uitgangspunt. Er gebeuren soms situaties in het politieke landschap die gekruist worden door economische "gevaren" die op z'n minst gezegd een uitdaging vormen voor het ethische en morele gedachtegoed. De verborgen vraag die dan altijd wordt gesteld luidt als volgt: moeten iedereen het oliebelang vóór laten gaan? Of: dan maar een recessie riskeren, maar aan mijn beschaving kom je niet! De brandstoffen die geëxtraheerd worden uit de ruwe olie kennen hun toepassing binnen elke laag van de economie. Benzine is de meest bekende en waarschijnlijk ook het meest gebuikte afgeleide product van deze ruwe olie. Stel je voor wat het zou betekenen in eerste instantie voor de handel in de olie maar ook eigenlijk voor het hele vervoersapparaat als deze handel om wat voor reden dan ook stil zou komen te liggen. Dan zou simpelweg de economie instorten. Zo ver zijn we gelukkig (nog) niet, maar het feit dat die mogelijkheid überhaupt bestaat, zou je wel aan het denken moeten zetten om van brandstof te veranderen. Toch is dat een eyeopener wat betreft het belang van de oliehandel.  

Verdere afgeleiden in de oliehandel  

Op de website van oliehandel Ballering kun je zien wat er allemaal bij komt kijken. Er zijn zo gigantisch veel producten die er rechtstreeks of zijdelings mee te maken hebben. Ik zal er een paar opnoemen: - AGRI olie - Motorolie - Onderhoudsolie - Etc. Behalve de zojuist genoemde benzine vindt olie dus toepassing op nog heel veel andere terreinen. Nu is het enigszins duidelijk waarom de afweging tussen oliehandel en morele principes zo moeilijk is. Olie is gewoon overal enorm aanwezig.


Delen