Winterbanden

Het gebruik van winterbanden vergroot de veiligheid aanzienlijk

In Nederland is het niet verplicht om gedurende de wintermaanden je auto te voorzien van winterbanden. Dit heeft de maken met het feit dat onze winters over het algemeen niet heel streng zijn. De hoeveelheden sneeuw en ijzel zijn in vergelijking met veel andere landen te verwaarlozen. Ook al is dit type band niet verplicht, toch vergroot het gebruik ervan de veiligheid van jezelf, maar ook die van je medeweggebruikers. Ik schrijf over de voordelen die winterbanden hebben ten opzichte van zomerbanden en all-season-banden. Ook reken ik af met een aantal misverstanden dat bestaat over de winterband.

Waarom is rijden in de winter met winterbanden veiliger?

Banden zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Alleen met de banden maakt de auto namelijk contact met de weg. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de winterband al veiliger dan de zomerband vanaf een temperatuur vanaf zeven graden Celsius en lager. Bij deze temperaturen is de remweg al langer dan wanneer het warmer is. Winterbanden hebben een dieper en ander profiel dan zomerbanden. Hierdoor blijft de winterband langer flexibel en elastisch. De afvoer van sneeuw en water is hierdoor groter en dit zorgt voor meer grip op de weg. De kans op aquaplaning en het wegglijden op gladder wegdek is hierdoor aanzienlijk kleiner. Ook heeft de auto meer grip en zal de remweg vele malen korter zijn dan met een ander type band. Andere voordelen van de winterband in winterse omstandigheden zijn betere wendbaarheid, minder brandstofverbruik en meer comfort. Houd er rekening mee dat het in veel andere Europese landen wél verplicht is om je auto uit te rusten met winterbanden. Doe je dit niet? Dan kun je een forse boete krijgen. Als je betrokken raakt bij een ongeval, kun je zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Misverstanden over winterbanden

Er doen veel fabels de ronde wanneer het de winterband betreft. Zo denken veel mensen dat ze duurder uit zijn als zij winterbanden kopen. Deze gedachte is niet juist. Een set winterbanden hoeft niet duurder te zijn dan een set zomerbanden. De prijzen zijn vrijwel gelijk. Bedenk dat door de aanschaf van een tweede set banden, de banden ook minder snel zullen slijten. Je doet met één paar winterbanden en één paar zomerbanden ongeveer even lang als met twee sets zomerbanden. Dat all-season-banden even veilig zijn als de winterband is eveneens een misverstand. All-season-banden zijn geschikt voor zowel de zomer als de winter, maar wanneer het om stabiliteit op de weg en het verkorten van de remweg gaat, dan presteren winterbanden toch vele malen beter. Met de wetenschap dat het gebruik van de winterband niet duurder, maar wel veiliger is, is het raadzaam om deze in de periode van november tot en met maart in Nederland te gebruiken.

Voor meer informatie spreek met Bol Profielcentrum.


Delen