Blogartikel: containers en opslag

Een ibc tank is een kleine container, meestal bevestigd op een pallet, voor het opslaan en transporteren van bulkvloeistoffen en poeders. Een ibc tank kan gemakkelijke gestapeld en verplaatst worden met een palletwagen of een vorkheftruck. Er zijn drie grote categorieën namelijk: de harde, de opvouwbare en de flexibele containers. De meest voorkomende afmeting van de harde ibc containers is 1 kubieke meter, hoewel ze ook bestaan in formaten voor 275 tot 330 liter. IBC's worden gebruikt voor het vervoer en de opslag van o.a.: -Chemicaliën -Farmaceutische producten -Additieven -Voedsel ingrediënten -Zand -Granen -Oplosmiddelen -Meststoffen

Uit welke materialen zijn ze gemaakt
Dit is afhankelijk van vele factoren, waaronder de vraag of de ibc tank zal worden hergebruikt of niet, de duurzaamheid die nodig is en wettelijke vereisten die van toepassingen zijn voor de opslag en transport van bepaalde producten. Kubusvormige, stijve IBC-tanks zijn vervaardigd uit kunststof met een hoge dichtheid zoals polyetheen. Ze zijn ook verkrijgbaar in andere materialen zoals aluminium of gegalvaniseerde metaal. Ze worden omkaderd door een kooi die meestal gemaakt is van verzinkt staal of ijzer. Opvouwbare ibc containers hoeven geen uitwendige korf en zijn gemaakt van een zeer duurzaam materiaal. Flexibele IBC 's of bulkzakken worden gemaakt van verschillende sterke materialen zoals geweven polypropyleen of polyethyleen.

Voordelen van harde Ibc containers
Het gebruik van dergelijke containers is een zeer zuinige manier om een groot aantal soorten materialen en producten te vervoeren. Kubusvormige stijve ibc's hebben vaak een standaard afmeting die het gemakkelijk maakt voor scheepvaarttransport, of transport per vrachtwagen. De tanks voor vloeibare of semi-vloeibare bestanddelen zijn voorzien van een kraan of een klep aan de basis, waar een slang kan worden bevestigd om de inhoud over te hevelen naar kleinere verpakkingen voor verdere distributie. Kubusvormige stijve ibc-containers kunnen gemakkelijk gestapeld worden en zijn ruimtebesparend vanwege hun vorm. Binnen dezelfde ruimte kunnen veel meer van deze tanks gestapeld worden dan bijvoorbeeld ronde vaten. Alle containers zijn herbruikbaar en milieuvriendelijk. Ze zijn getest op sterkte, duurzaamheiden en weerstand tegen alle weersomstandigheden. Ze kunnen een aantal keren hergebruikt worden. Er zijn speciale wasmachines ontworpen om de containers te reinigen. Na een gebruiksperiode in de industrie komen ze meestal op de tweedehandsmarkt terecht en worden ze o.a. gebruikt als voorraadtank voor water op bouwwerven of landbouwbedrijven.

Voordelen van flexibele ibc containers
Ook de "flexible intermediate bulk containers" (FIBC), in de vorm van grote tassen of zakken zijn ontworpen voor het opslaan en transporteren van heel wat soorten producten. Ze worden vooral gebruikt voor zand, kunstmest, steenslag, pellets, zaden enz. Afhankelijk van het soort producten dat erin getransporteerd wordt zijn ze ook herbruikbaar. Ze zijn meestal voorzien van twee sterke handvatten zodanig dat ze met een vrachtwagenkraan getild kunnen worden. Ze nemen weinig ruimte in wanneer ze leeg worden opgehaald.


Delen